Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

1982 Anayasası’na göre, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen Kanunları kural olarak en geç kaç gün içinde yayımlar?

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2024-05-03 10:59:36

    Cevap :

    1982 Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen kanunları kural olarak en geç 15 gün içinde yayımlar. Bu süre, Anayasanın 89. maddesinde şu şekilde belirtilmiştir:

    "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını uygun bulmadığı kanunu gerekçe göstererek, bir daha görüşülmek üzere onbeş gün içinde, Türkiye Büyük Millet Mecli- sine geri gönderir. Bütçe kanunları bu hükme tabi değildir."

    Yani, Cumhurbaşkanı, kanunu onaylayıp yayımlayabilir veya gerekçe göstererek TBMM'ye geri gönderebilir. Ancak, her iki durumda da bunu 15 gün içinde yapmak zorundadır.

    Bütçe kanunları için istisna: Bütçe kanunları, 15 günlük süreden istisna tutulmuştur. Cumhurbaşkanı, bütçe kanunlarını en geç 30 gün içinde yayımlamak veya gerekçe göstererek TBMM'ye geri göndermek zorundadır.

    Anayasa değişikliği teklifleri için istisna: Anayasa değişikliği teklifleri, 15 günlük süreden istisna tutulmuştur. Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliği tekliflerini en geç 30 gün içinde onaylayıp yayımlayabilir veya gerekçe göstererek TBMM'ye geri gönderebilir.

    Sonuç olarak:

    1. Genel kanunlar için: En geç 15 gün içinde
    2. Bütçe kanunları için: En geç 30 gün içinde
    3. Anayasa değişikliği teklifleri için: En geç 30 gün içinde

    Not: Bu bilgiler 1982 Anayasası'na dayanmaktadır. 2024 yılı itibarıyla yürürlükte olan Anayasa'da farklı düzenlemeler yer alabilir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2024-05-03 10:59:50

    Cevap : 1982 Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları kural olarak en geç onbeş (15) gün içinde yayımlar. Yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunlar ise bir daha görüşülmek üzere aynı süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri gönderilir. Cumhurbaşkanı tarafından kısmen uygun bulunmayan durumlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi sadece uygun bulunmayan maddeleri gözden geçirebilir. Bu süreler Anayasa'nın 89. maddesinde belirtilmektedir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.